Kortfattad information om hästars tänder
En häst har 36-44 tänder fördelat på 24 käktänder och 12 framtänder då den är över 5 år. Hingstar/vallacker har dessutom 4 hingsttänder som också kan kallas, betar, kanintänder och dessa tänder används enbart till att slåss med om stona.
Något som heter vargtand har ca 70 % av dagens hästar (1-4st) och det är en tillbakabildad premolar som för 30 miljoner år sedan användes till at tugga sin mat med. Idag är den normalt väldig liten och sitter framför första riktiga tuggtanden med en liten rot vilket gör den känslig för tryck då den lätt vickar till eller tom bryts av ibland och behöver därför tas bort om man skall använda bett i hästens mun.
Det finns ingen anledning till att ta bort vargtänder på rena avelshästar som inte går med bett. Dessa tänder drabbas inte utav infektioner normalt sett eller gör hästar aggressiva vilket många felaktigt tror.
Mellan 2-5 års ålder ömsas alla hästens 24 mjölktänder och permanenta bryter fram.
Tanden delas upp i Krona, Reservkrona och Rot. Tänderna består utav cement, emalj och tandben där emaljen är inbäddad i ett mönster inne i tanden och alltså inte ligger som ett yttre hårt skal som på oss människor.
Hästarständer är ca 8 cm långa från rot till krona och skjuts ut ca 3 mm per år. Vargtänderna kommer normalt redan upp då hästen endast är 9 månader gammal.
Skillnader mellan tam och vildhästar som gör att tandvård behövs.
Vildhästen Tamhästen
Betar, ca 17-18 timmar per dygn. Ofta begränsad mängd foder
Strövar över stora områden, Begränsat område
Varierad kost Ensidig kost
Betar 12 månader per år Betar inte året runt
Rids eller körs inte,Dåliga tänder=död Rids och körs
Dåliga tänder =död Felbett korrigeras
Vanliga felbett är tex:
Vassa kanter
Hakar
Ramper
Vågbett
Steg/Överlång tand
Långa Framtänder
Sneda framtänder
Höga emaljåsar på tuggytorna
Mjölktandskappor
Detta uppstår pga att vi tagit hästen ur sin ursprungliga miljö. Framtänderna blir succesivt för långa eftersom tamhästen inte nöter ner dessa då de inte betar 12 månader per år.
Käktänderna används 12 månader då de äter hö men de tuggar inte växter med tillräcklig variation och mängd så de lyckas inte mala bort de vassa kanterna som blir på utsidorna och hakbett kommer utav att över och underkäke inte ligger exakt över varandra och därför blir det kvar en hake som sedan börjar låsa käkarna och ofta leder den låsta käken till värre större felbett som vågbett mm som kan vara mycket svåra att komma till rätta med.
Symptom på tandproblem
Tappar foder
Hamstrar foder i kinderna
Håller huvudet på sned
Tuggar bollar
Tappar vikt
Kolik
Rinnande näsa
Huvudskygghet
Svullnad
Blodspår i munnen
Ridproblem
Slår med huvudet
Bockar,stegrar
Går emot bettet
Dålig samling
Svår att stoppa,vända,mm
Nackproblem, muskelstelhet,hälta
Käkledssmärta
Och inte minst, inga synliga tecken alls!, Instinkten är att äta och foga sig.
Mål med tandvård avsedd för häst:
*Hästtandvård är konsten och kunskapen att balansera hästens tänder för att förstärka malning, näringsupptag och prestation.
*Förebyggande friskvård.
*Hållbar häst.
*Förlänga tändernas livslängd.
Till två utav de mest frekventa frågorna.
Förkortas inte hästens liv utav årlig raspning utav tänderna?
Hur mycket kan man ta utan att det är för mycket?
Svar: Det fungerar lite som med hästens hovar. De skall nötas jämt naturligt men med skor och belastning med ridning och körning måste de korrigeras och verkas.
Även få hästar klarar av att hålla sina tänder i det skick som vildhästen gör ute i naturen. De behöver kollas minst en gång per år och ta bort vassa kander, hakar och ev förebygga vågbett , rensa foderfickor mm.
Låter man det gå lång tid mellan behandlingarna så krävs större korrigeringar då man kanske även måste ta på tuggytan. Så långt det går vill man undvika att ta något på tuggytorna utan endast ta de taggar som sitter på tandkanten och vid tex hake enbart ta bort den. Stora hakar kan behövas tas stegvis.
Om man inte korrigerar i tid blir ofta nötningen inte jämn över tuggytorna och hästen nöter vissa delar extremt hårt vilket innebär att de nöts bort och du får sedan stora fel som ofta obehandlat leder till att hästen inte kan äta alls och då har man ingen häst.
Om man tänker sig att hästen skulle förlora 1-2 år utav årlig tandraspning så hästen kanske bara blev 33 istället för 35 år så hade jag hellre haft en häst i 33 år som mådde bra och fick äta och ridas utan smärta dessa 33 år än leva 35 år och pinas utav stora sår i kinderna för att de i fångenskap inte kan mala bort dessa vassa tandkanter.
Hästar med stora bettfel ger du många fler år att leva då de utan hjälp hade drabbats utav stora infektioner och tex stora hakbett där hakarna börjar nöta hål i skallbenet och de magrar av och dör annars så rätt tandvård är extremt viktigt där lagom alltid är bäst. Anpassat efter individen.
Det är tyvärr heller inte många hästar som blir över 30 år alls och det är inte vanligt att tänderna sätter stop utan det är ofta slitage inom ridning och körning mm.